Kwiaty a miód

 

W zależności od kwiatów miododajnych, z których pszczoły zebrały nektar, możemy otrzymać różne rodzaje miodów. Takie kwiaty określane są mianem roślin pożytkowych i najczęściej są one barwne, silnie wonne (aromat miodu często pochodzi od kwiatów) i długo kwitnące, dzięki czemu dostarczają pszczołom nektaru, spadzi lub pyłku.

Wśród nich rozróżnia się rośliny:

  • pyłkodajne,
  • nektarodajne,
  • pyłkodajne i nektarodajne,
  • spadziodajne.

Każda odmiana miodu charakteryzuje się inną barwą, smakiem, aromatem, a także właściwościami zdrowotnymi.  Jasne miody wiosenny są delikatne w smaku i wydają się bardzo słodkie (wiosna jest pora, kiedy pszczoły wręcz szaleją na pożytkach, ponieważ w tym okresie w powietrzu unosi się najwięcej słodkich dla pszczół zapachów). Późniejsze pożytki najczęściej mają ostrzejszy smak i ciemniejszy kolor, dodatkowo często zawierają nieco więcej witamin.

Kilka przykładów kwiatów, z których nasze pszczoły zbierały miód:

Chaber bławatek
Mieliśmy okazje wywieźć nasze pszczoły na ekologiczną plantację bławatka. To był chyba najlepszy miód, jaki kiedykolwiek jadłam! Intensywny w smaku a zarazem delikatny, posiada słodki, nienachalny aromat. Bardzo ciężko dostać w sprzedaży miód chabrowy, a szkoda, bo to biały kruk wśród miodów.

Gryka zwyczajna
Miód gryczany jest chyba wszystkim bardzo dobrze znany. Jeden z miodów o najlepszych właściwościach leczniczych ze względu na wysoką zawartość witamin, enzymów, kwasów organicznych oraz makro- i mikroelementów. Jest ostry w smaku i posiada charakterystyczny aromat, który dla wielu osób uważany jest wręcz za nieprzyjemny, Jednak z miód powstały z obecnych odmian gryki ma już znacznie przyjemniejszy aromat, choć nadal jest on ciężki. Niemniej miód gryczany jest obowiązkowym dodatkiem do codziennej diety w okresie jesienno-zimowym.

Facelia błękitna
Niezwykle miododajny kwiat nazywany przez pszczelarzy ,,królową roślin miododajnych,, ze względu na bardzo długi czas kwitnięcia i miodzenia w ciągu dnia. Pola porośnięte facelią wyglądają nieziemsko, a miód otrzymywany z tego kwiatu posiada jasną barwę i niezwykle intensywny aromat. Miód faceliowy ma bardzo delikatny i lekko kwaskowaty smak oraz przyjemny, kwiatowy zapach. kolor miodu najczęściej jest jasnożółty lub delikatnie zielonkawy.

zdjęcie pochodzi z regiodom.pl

Lipa
Pięknie kwitnące drzewo, które jest często spotykane. Miód z lipy jest dość popularny i pożądany przez wiele osób. Ma żółty kolor, w zapachu do złudzenia przypomina kwiaty lipy. Natomiast najciekawszy jest w smaku, ponieważ w chwili spróbowania najpierw czujemy intensywną słodycz, którą zaraz zastępują pikantne nuty.

Mniszek lekarski
Kolejny kwiat, który jest znany chyba wszystkim, a przede wszystkim dzieciom. Miód z tego kwiatu uznawany jest za szlachetny i jest trudny do pozyskania przez pszczoły, ponieważ odgarnięcie płatków i dostanie się do głęboko umieszczonych nektarników stanowi nie lada wyzwanie dla tych pracowitych owadów i niestety bywa, że tracą wszystkie siły i nie są w stanie wydobyć się z tej słodkiej pułapki. Miód mniszkowy ma barwę od żółtej do jasnopomarańczowej (tak, jak pyłek kwiatowy), natomiast sam smak jest słodkomdły.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz