Nektar jest słodką cieczą składającą się głównie z cukru (czyli węglowodany takie, jak glukoza, fruktoza, sacharoza) i wody, jednak występują tutaj także cukry złożone, związki białkowe, aminokwasy, związki fosforowe czy kwasy organiczne. Wytwarzany jest przez gruczoły zwane miodnikami lub nektarnikami. W zależności od rodzaju oraz pory roku nektar może różnić się składem i intensywnością.
Nektar jest niezwykle ważnym surowcem ponieważ, to właśnie z niego nasze pszczoły produkują miód. Pszczoły zbieraczki zbierają nektar do tzw. woli miodowych, następnie przekazują go innym pszczołom w ulu (robotnicom). Dzięki temu nektar zostaje wzbogacony o niezwykle cenne dla zdrowia enzymy, pochodzące ze śliny pszczół. Pozyskany w ten sposób nektar, umieszczany jest w komórkach plastra miodowego, gdzie poddawany jest dalszej obróbce. Kiedy miód jest już gotowy pszczoły zasklepiają go przy pomocy cienkiej warstwy wosku tak, aby chronić go przed wilgocią lub zanieczyszczeniami.

 

nektar