Pyłek pszczeli, czyli inaczej obnóże pyłkowe, to nic innego, jak pyłki zbierane przez pszczoły z kwiatów (mniszek lekarski, dziurawiec, rumianek itd.). Jest niezwykle zdrowy dla naszego organizmu ze względu na wysoką zawartość substancji biologicznie aktywnych, np:
- węglowodany – głównie fruktoza, glukoza, maltoza
- tłuszcze – badania potwierdziły obecność 12 kwasów tłuszczowych (kwas palmitynowy, linolowy, arachidonowy)
- białka – wyróżniamy aż 32 aminokwasy
- składniki mineralne – duża zawartość mikroelementów oraz makroelementów: potas, wapń, magnez, sód, krzem, żelazo oraz wiele innych
- witaminy – witaminy, które wyodrębniono w pyłku: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12
- enzymy – amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne
Dobroczynne działanie pyłku pszczelego zauważono już w Egipcie i Rzymie, gdzie stosowano go jako środek leczniczy o raz kosmetyczny. Obecnie przeprowadzane badania ciągle odkrywają nowe właściwości pyłku, więc spektrum jego zastosowań rośnie:
- Odżywcze – działa, jak bomba witaminowa
- Pomaga przy niedokrwistości – ze względu na wysoką zawartość żelaza podnosi poziom hemoglobiny
- Detoksykacyjne – pomaga zwalczyć działanie substancji szkodliwych dla naszego zdrowia,jednocześnie wspomaga regenerację tkanek wątroby i osłania je.
- Antydepresyjne – zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, zwiększając koncentrację układu nerwowego, zmniejsza nerwowość i poprawia samopoczucie psychiczne.
- Antyalergiczne – regularne stosowanie pyłku wspomaga leczenie alergii, łagodząc objawy takie, jak katar sienny, duszności, łzawienie oczu.
- Poprawia i reguluje trawienie – pomaga w przypadku rozstroju żołądka, zgagi, a nawet poważniejszych chorób, np wrzodów dwunastnicy.
- Odnawia komórki – dzięki temu dłużej możemy zachować młody wygląd.
- Przeciwmiażdżycowe – obniża poziom lipidów, hamuje zlepianie się erytrocytów, pomaga także w problemach z ciśnieniem.
- Antybiotyczne i przeciwzapalne – pyłek posiada silnie działanie przeciwdrobnoustrojowe i leczy stany zapalne.
- Kosmetyczne – posiada bardzo korzystny wpływ na naszą skórę.
Pyłek pszczeli posiada jeszcze jedną postać, mowa tutaj i pierzdze. Pierzga, to obnóże pyłkowe, które zostało poddane obróbce przez pszczoły. Pyłek znoszony jest do ula, następnie pszczoły upychają go w komórkach plastra (już tutaj jest on wymieszany ze śliną tych sympatycznych owadów), przykrywają odrobiną miodu i zakrywają niewielką ilością wosku tak, aby pozostał w komórce i przechodził proces fermentacji mlekowej. Czyli inaczej pierzga, to zakonserwowany pyłek. Dzięki temu charakteryzują się jeszcze bogatszym składem niż zwykły pyłek i łatwiejszą przyswajalnością.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100g obnóży pyłkowych: 1400 kJ (340 kcal)
Witamina B6 Białko Biotyna Tłuszcz Kwas nikotynowy Cukry Kwas patotenowy Prowitamina A Kwas foliowy Witamina E Wapń Witamina C Żelazo Tiamina Magnez Ryboflawina Cynk |
0,90 mg 22 g 0,0064 mg 12 g 4,80 mg 34 g 0,32 mg 18 mg 0,30 mg 3,20 mg 120 mg 20 mg 9,20 mg 0,92 mg 77,50 mg 0,54 mg 6,50 mg |
www.pszczoly.info