Pyłek pszczeli, czyli inaczej obnóże pyłkowe, to nic innego, jak pyłki zbierane przez pszczoły z kwiatów (mniszek lekarski, dziurawiec, rumianek itd.). Jest niezwykle zdrowy dla naszego organizmu ze względu na wysoką zawartość substancji biologicznie aktywnych, np:

 

  • węglowodany – głównie fruktoza, glukoza, maltoza
  • tłuszcze – badania potwierdziły obecność 12 kwasów tłuszczowych (kwas palmitynowy, linolowy, arachidonowy)
  • białka – wyróżniamy aż 32 aminokwasy
  • składniki mineralne – duża zawartość mikroelementów oraz makroelementów: potas, wapń, magnez, sód, krzem, żelazo oraz wiele innych
  • witaminy –  witaminy, które wyodrębniono w pyłku: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12
  • enzymy – amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne

 

 

Dobroczynne działanie pyłku pszczelego zauważono już w Egipcie i Rzymie, gdzie stosowano go jako środek leczniczy o raz kosmetyczny. Obecnie przeprowadzane badania ciągle odkrywają nowe właściwości pyłku, więc spektrum jego zastosowań rośnie:

  • Odżywcze –  działa, jak bomba witaminowa
  • Pomaga przy niedokrwistości – ze względu na wysoką zawartość żelaza podnosi poziom hemoglobiny
  • Detoksykacyjne – pomaga zwalczyć działanie substancji szkodliwych dla naszego zdrowia,jednocześnie wspomaga regenerację tkanek wątroby i osłania je.
  • Antydepresyjne – zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, zwiększając koncentrację układu nerwowego, zmniejsza nerwowość i poprawia samopoczucie psychiczne.
  • Antyalergiczne – regularne stosowanie pyłku wspomaga leczenie alergii, łagodząc objawy takie, jak katar sienny, duszności, łzawienie oczu.
  • Poprawia i reguluje trawienie – pomaga w przypadku rozstroju żołądka, zgagi, a nawet poważniejszych chorób, np wrzodów dwunastnicy.
  • Odnawia komórki – dzięki temu dłużej możemy zachować młody wygląd.
  • Przeciwmiażdżycowe – obniża poziom lipidów, hamuje zlepianie się erytrocytów, pomaga także w problemach z ciśnieniem.
  • Antybiotyczne i przeciwzapalne – pyłek posiada silnie działanie przeciwdrobnoustrojowe i leczy stany zapalne.
  • Kosmetyczne – posiada bardzo korzystny wpływ na naszą skórę.

 

pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli posiada jeszcze jedną postać, mowa tutaj i pierzdze. Pierzga, to obnóże pyłkowe, które zostało poddane obróbce przez pszczoły. Pyłek znoszony jest do ula, następnie pszczoły upychają go w komórkach plastra (już tutaj jest on wymieszany ze śliną tych sympatycznych owadów), przykrywają odrobiną miodu i zakrywają niewielką ilością wosku tak, aby pozostał w komórce i przechodził proces fermentacji mlekowej. Czyli inaczej pierzga, to zakonserwowany pyłek. Dzięki temu charakteryzują się jeszcze bogatszym składem niż zwykły pyłek i łatwiejszą przyswajalnością.

 

Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100g obnóży pyłkowych: 1400 kJ (340 kcal)

Witamina B6
Białko
Biotyna
Tłuszcz
Kwas nikotynowy
Cukry
Kwas patotenowy
Prowitamina A
Kwas foliowy
Witamina E
Wapń
Witamina C
Żelazo
Tiamina
Magnez
Ryboflawina
Cynk
0,90  mg
22  g
0,0064 mg
12 g
4,80  mg
34 g
0,32 mg
18 mg
0,30 mg
3,20 mg
120  mg
20 mg
9,20 mg
0,92 mg
77,50 mg
0,54 mg
6,50 mg

www.pszczoly.info